Twaróg – Twój pomocnik w odchudzaniu

Początek odchudzania to dla wielu osób prawdziwa rewolucja w codziennym menu! Jeśli dotychczas najczęściej spożywałeś chipsy, makaron, pizzę, kebab i słodycze, a to wszystko popijałeś słodkimi, barwionymi napojami, to czekają Cię spore zmiany. Od teraz Twoje menu będzie bogate w warzywa i owoce, zdrowe węglowodany, dobrej jakości białko i wodę. Jednym z produktów, które będziesz spożywać, będzie twaróg.

Twaróg budzi wiele kontrowersji, zarówno wśród kulturystów, jak i osób które chcą schudnąć lub dbają o zdrową dietę. Zawartość laktozy w diecie budzi pewne wątpliwości, jednak nie warto rezygnować z całego nabiału. Produktem, który z całą pewnością powinien znaleźć się w Twojej diecie, jest twaróg.

Twaróg, czyli biały ser, ma przyjemny, biały kolor i lekko grudkowatą konsystencję. Tak naprawdę konsystencja twarogu zależy od zawartości tłuszczu – im jest go więcej, tym bardziej kremowa jest konsystencja twarogu. Twaróg to doskonały dodatek do dań lub samodzielna przekąska. Świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i w słonych daniach.

Zastanawiasz się, czy twaróg odchudza? Twaróg jest świetnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdują się w nim wapń i fosfor, ale też sód, cynk, jod, potas i magnez. Twaróg to również bogactwo witaminy B2 oraz witaminy B12, B1, B6, PP i A. Ważnym składnikiem twarogu jest również witamina D, której niedobory są niezwykle częste. Cierpi na nie niemal każdy w Polsce. Witamina D odpowiada za wchłanianie wapnia, zatem twaróg to świetna opcja dla zdrowia kości.

Jeśli się odchudzasz, wybierz twaróg chudy lub półtłusty – mają one bardzo dużą zawartość białka, które jest niezwykle ważne na diecie redukcyjnej. Twaróg chudy to dobra propozycja posiłku potreningowego. Wprowadź twaróg do swojej diety i spożywaj go w towarzystwie warzyw i owoców, a z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych, dietetycznych posiłków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *